Paul Morphy, a New Orleans-i Sakkzseni

Hétvégén New Orleans-ban a Francianegyedben bóklásztunk újra, mivel alig 40 perc maradt a nemzeti 2. világháborús múzeumra egy nem várt csatornajavítás-vízelzárás miatt. Kipateroltak minket a döbbenetes háborús relikviák közül (még visszatérünk), így nekivágtunk a French Quarters-nek. Ezúttal a Brennan’s házat cserkésztük be.

Brennans House in New Orleans

A Brennan’s Ház az, ahol Paul Morphy nem hivatalos sakk világbajnok felnőtt, illetve élete javarészét (kb. 40 évet) töltötte, egészen addig, amíg a New Orleans-i hőségben tett sétáját követő hirtelen hidegzuhany végzetes stroke-ot nem mért rá. A Brennan’s jelenleg az egyik legnívósabb New Orleans-i vendéglátó egység. A rózsaszín épület éppen szemben van a Louisiana Állami Bíróság épületével (ahol az Ítélet eladó/ Runaway Jury c. film is játszódik). Ez az emléktábla pedig közvetlenül a bejáratnál a két mosdó között van:

New Orleans Brennans House plaque inside

Gerencsér Csaba hívta fel rá a figyelmem a New Orleans-i hírességek kapcsán, így nem hagyhattuk ki ezt a zarándoklatot. Nagyon szép hangulatos belső udvara van a háznak / étteremnek:

Brennans House courtyard with antique benches in New Orleans LA

Magyarul az ő tolmácsolásában olvashatunk a 19. századi sakkzseni életéről és játszmáiról a Tízezer lépés Morphyval c. könyvben, melyet Gerencsér Csaba Bilek István nagymester barátja segítségével készített 1995-ben. Akit érdekel a könyv, az a szerzőt itt tudja elérni. Jó hír, hogy készülőben van a bővített változat, amelyben már 410 játszma szerepel.

Bilek István bevezetőjéből idézve:

“Paulsen, Löwenthal, Harrwitz, Anderssen – egyaránt a született zseninek kijáró csodálattal adóztak a fiatal amerikainak, aki mellesleg a közönség kedvence is lett, életstílusa és gentlemanlike viselkedése miatt. Birminghami, londoni, párizsi vakszimultánjai, bemutató- és előnyadásos játszmái lenyűgözték a kortársakat. Zseniális ötletei, kombinációi – sőt előforduló kihagyásai, vereségei is – mint varázsos aura lengték körül az ifjút ; diadalmenete megállít- hatatlan volt, sorsszerű és magától értetődő. Emellett, jellegzetesen amerikai siker is volt, szinte túldimenzionált happening; nagy ország, nagy ember, nagy teljesítmény – és óriási elismert- ség, jól menedzselt kultúr-tűzijáték. S mindez mellékesen az Egyesült Államok diplomáciai sikereinek állandósulása közepette.

Morphy nimbusza, hatása ma is eleven: követői és sorstársai – Steinitz, Lasker, Capablanca, Aljechin és Tal, Fischer világbajnokok – szuperlatívuszokban nyilatkoztak és írtak róla. Capablanca egyenesen istenítette pozíciós ítéleteit, de Aljechin is párbajozott érte egy Snosko-Borowski elleni sajtóvitában és mindannyian tudjuk, hogy Robert Fischer véleménye szerint, ha Paul Morphy váratlanul visszatérhetne a világsakkozás körforgásába, ma is mindenkit legyőzne – játszi könnyedséggel.”

Paul Morphy szülőháza is New Orleans-ban van (Beauregard – Keyes ház). Ott nem jártunk. Lefotóztuk viszont a Brennan’s házban levő emléktáblát és a kert antik kerti bútorait.

Végül a Tízezer lépés Morphy-vel c. könyv borítólapja (Badacsonyi Sándor festménye Morhy leghíresebb játszmájáról a párizsi operában, egy előadás szünetében):

Gerencsér Csaba T�zezer lépés Morphyval

Reklámok

5 responses to “Paul Morphy, a New Orleans-i Sakkzseni

 1. Mintha csak megéreztem volna, hogy lesz itt megint valami. Ez is – mint a többi – nagyon hasznos és érdekes, köszönöm. Úgy tudom Istikét érdekli a sakk (nem tudom mennyire komoly, de majd utánajárok, és kinyomozom,) úgyhogy ezt a könyvet meg kell szereznem.
  Puszka
  Anyósca

 2. Most jutott el New Orleans-be még egy magyar relikvia! Egyről már olvashattunk, ez a Kossuth emléktábla. Ez pedig a leghíresebb New Orleans-i személyt idézi. Nagyszerű a cikk, és minden vonatkozásában érdekes, értékes és igaz. No és ahogy írták: “játszi könnyedeséggel”- amit a sorok között is olvashatunk. Sajnos a könyv már elfogyott, talán lesz majd újabb. Elsősorban Paul és utolsó sorban az én nevemben köszönöm:
  Gerencsér Csaba

 3. Smartphone user shared map feature with retailers boosting Geolocation services |

 4. Hurrah! Finally I got a web site from where I be capable of
  really obtain helpful facts regarding my study and knowledge.

 5. I like what you guys are usually up too. This type of clever work and reporting!
  Keep up the very good works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s