Séta a New Orleans-i magyar konzullal

Megismerkedtünk Dr. Stephen Gergatz belgyógyász úrral, Istvánnal, a magyar konzullal. Elvitt minket egy fantasztikus autós körútra itt New Orleans-ban és néhány órán belül megismerhettünk egy sor híres helyet a környéken, nem utolsósorban magyar vonatkozású épületeket is. Sőt, egy ebédre is a vendégei voltunk a Byblos görög étteremben, nekünk már csak a kávé maradt a Magazine Street-i Sucre-ben.

Nem fogjátok elhinni (vagyis dehogynem), de ismeri ‘Ambrus bácsit’ (Galántai Ambrust) aki három éven át a New Orleans-hoz közeli Árpádhon nevű településen magyarok leszármazottjainak tanított magyar nyelvet. Na mit szóltok? Persze ezt most csak anyu, mami és a tesóim értik. A többieknek annyit, hogy pl. Ambrus bácsi tolmácsolt nekünk amikor a kórussal Olaszországban voltunk 6. osztályos koromban (illetve amikor az olasz kórus Fótra jött). Sajnos azóta megszűnt a tanítás, mivel megszűnt a szövetségi és a magyar támogatás is.

Louis Kossuth Lafayette Square New OrleansA kultúrkörút keretében elmentünk a Kossuth emléktáblához a Lafayette téren, és megtudtuk, hogy Louis Kossuth, ahogy az USA ismeri, 8000 ember előtt beszélt a reformokról, a kor szelleméről, a demokráciáról (“Democracy is with the people about the people.” – minden kezdő angolos megirígyelhetné az egyszerűség és kifejezőkészség ezen formáját, már csak azért is mert Kossuth az archaikusabb shakespeare-i és bibliai angolt sajátította el a börtönévek alatt), stb. Kossuth erre a néhány napra a szintén Louis nevű hotelben szállt meg (Louis Exchange – ma Omni Royal Orleans Hotel).

Aztán láttunk egy volt magyar gyárat, megtudtuk, hogy nagyjából kik vannak itt amerikai magyarok és mit csinálnak (gyártulajdonos, pincér, kutató, ingatlanos, stb.). A New Orleans-i magyar túra egy külön fejezetet érdemel, és fotókat. Ezért erre még mindenképp visszatérek.

Az autókázás során gyönyörű házakat láttunk a Garden Districtben, a városközpontban, és a Faubourg Marigny nevű színes művésznegyedben. Sajnálom hogy nem jegyzetelgettem, mert István fejében egy kis helyi építészettörténet halmozódott fel az évtizedek során.

Megfigyeltük már, hogy, hasonlóan a magyar utcanévadási szokásokhoz, New Orleans-ban is számos szomszédos utcanév egy adott tematikára épül, pl. a városközponthoz közeli múzsanevek (Melpomene Avenue, Thalia Street, Erato St, Clio St), aztán a napóleoni háborúk csatái (Austerlitz, Marengo, Milan).

És kaptunk egy hasznos tippet is: legyen nálunk egy síp a kulcstartón. A biztonság kedvéért.

Reklámok

5 responses to “Séta a New Orleans-i magyar konzullal

 1. Mindent elolvastam, mindent megnéztem. Köszönöm! Anyósca

 2. És Gergátz úr kertjében láttunk először kiszáradt kabócát, márpedig a kabóca esszenciális elem New Orleans-ban, ő felelős az alaphangért. Ancsi, remélem írsz majd egy bejegyzést a kabócáról is, hiszen le is fotóztuk. 🙂

 3. kedves anna, olvastam erdekes beszamolod a varosnezesrol, kedves baratunk Istvan dr vezetesevel,
  mit csinalsz NOban? meddig maradsz?
  üdv.
  zoltannewyork@aol.com

 4. Szia Zoltán, itt dolgozunk. 🙂 Attila kutat a Tulane-en, én pedig a Gulf South vállalatok online reklámkampányait kezelem, és segítek a New Orleans-i cégeknek egyenesbe jönni, és még azon is túl. És te, Zoltán?

 5. Gerencsér Csaba

  Nagy örömmel olvastam a magyarokról, akik New Orleans-ben élnek, valamint a Kossuth emléktábláról. Van még egy érdekes magyar vonatkozása a városnak. Itt élt Paul Morphy, az első nem hivatalos sakkvilágbajnok. Egyik magyar, Löwenthal János nagy barátja és ellenfele is volt, 1860-ban könyvet is írt róla, angolul. Majd Maróczy Géza nagymesterünk írt róla nevezetes könyvet, németül, 1909-ben és 1925-ben. Magyarul is jelent meg róla egy könyv, 1995-ben, melyet jómagam szerkesztettem Bilek nagymester besegítése mellett. Igen, a helyi nevezetesség a Royal Street 417, ahol élt és meg is halt. Csak most látható a neten, hogy milyen szép környezetben lakhatott. Ez a város maga a történelem… Én jártam Velencében, de ez sokkal szebb annál… mégha nem is voltam ott.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s