Híres New Orleans-iak: Lee Harvey Oswald

Nemrégiben megjelent egy könyv azzal a címmel, hogy Dr Mary’s Monkey (Dr Mary Majma), ami már az első pillanatban felkeltette az érdeklődésemet a könyváruház kifejezetten New Orleans-i tematikájú promóciós pultján. Bizarr meseszerű cím, ráadásul mostanában néztük meg a Majmok bolygója újraforgatott változatát (Tim Burton rendezte, de az eredeti változat nekem enyhén szólva jobban tetszett). Szóval kíváncsisággal vegyes idegenkedéssel mentem közelebb a könyvhöz, és láttam, hogy az alcím még furcsább: Mi köze van Lee Harvey Oswaldhoz, a JFK ügyhöz és egy közelgő világméretű járványhoz egy orvos meggyilkolásának megoldatlan esetének, egy titkos New Orleans-i laboratóriumnak és egy rákkeltő majomvírusnak. Azt hiszem nem kell magyarázni, hogy miért lettem rögtön kíváncsi. A megoldást még nem tudom, de elkezdtem utánanézni LHO-nak. Íme. Szabi, remélem olvasod. 🙂

Lee Harwey Oswald (vagy egyszerűen csak LHO) New Orleans-ban született 1939-ben, és aztán 24 évesen Dallas-ban halt meg. A Warren Bizottság jelentése szerint 1963 novemberében lelőtte JFK-t, de addig még néhány évet eltöltött a szülővárosában. A Wikipédia azt írja, hogy egy időre átállt a szovjetekhez, aztán vissza az amerikaiakhoz.

New Orleans-ban hányatott élete volt (hogy a tankönyvi biográfiák stílusához tartsam magam), édesapja két héttel a születése leőtt meghalt, édesanyja pedig túl szegény volt ahhoz, hogy eltartsa őt és két testvérét. Egy ideig árvaházban élt (Bethlehem Children’s Home), és túlzás nélkül végiglakta a várost (Alvar Str, 1010 Bartholomew Str, 2136 Broadway, 1452 ill. 1454 St Mary Str, 126 Exchange Place Exchange Alley-n, aztán a a család Louisiana-ból a szomszédos Texas-ba költözött. 12 évesen már New Yorkban vannak, ahol LHO inkább kerüli az iskolát és a Bronx Zoo-ba jár meg a helyi könyvtárba, amíg egy iskolakerülési ellenőr fülön nem csípi és 3 hétre javítóba dugják. Másodszor is rajtakapják, úgyhogy inkább visszatérnek New Orleans-ba, ahol szintén ki-kihagyja az iskolát. Tengerészgyalogosnak még túl fiatal, inkább irodai munkát vállal, fegyvert vesz és megpróbál belépni az Amerikai Szocialista Pártba (levelet is ír nekik, hogy már 15 hónapja a marxizmust tanulmányozza, infót kér az ifjúság szoc szakosztályról). 17 évesen (1956-ban) végre felveszik tengerészgyalogosnak, ahol nem igazán olyan az élet mint várta. Két csúfneve is lesz, Ozzie Rabbit (kis termete miatt) és Oswaldskovich (ez utóbbi magától értetődő, ha már egyszer nem tágított a kolhoz eszmék mellől és a többieket is ezzel traktálta). Társai elidegenednek tőle. Érdekes módon a lövészvizsgákon éppenhogycsak átcsúszik.
A gyalogsági képzést követően már nem sokszor jár New Orleans-ban (elintézi az orosz papírokat, megtart két szülinapi zsúrt, és irány Moszkva amiből Minszk lesz, merthogy a szovjeteknek sem kell LHO. A KGB megfigyelés alatt tartja harminc hónapos minszki tartózkodása alatt (Kalinin Street), ahol leginkább halálra unja magát mert a munka mellett csak táncesték vannak és nincs night club meg bowling pálya (naplót vezet, innen a panasz). Megismerkedik egy orosz lánnyal, aztán úgy dönt, hogy legyen mégis inkább az USA. Újra az USA, Dallas és Fort Worth ez alkalommal, aztán 63 áprilisában visszatér megint New O.-ba és a Magazine Streeten lakik a családdal, stb stb. Most már a Krokodil c. szatirikus lapot olvassa a szovjet típusú szocialista rendszerből kiábrándulva, és The Collective címmel memoárt akar kiadni, ami nem valósul meg. Helyette 63 áprilisában megpróbálja lelőni a jobboldali, vérbeli déli Walker tábornokot, akit fasisztának tart. A kísérlet meghiúsul. Az erről szóló bizonyítékokat csak a JFK ügy után szedik össze (fotók Walker házáról, a feleségének szó rejtélyes levél, stb.)… Most már Castro az ideál és talán megint a SZU-ba menne vagy Kubába, és Castro térítésbe kezd New Orleans-ban egymaga és az ezer szórólap, amit nyomtat.

1963 szeptemberben elhagyja New Orleans-ot, Mexikóvárosba megy, ahol a kubai konzul nem akar neki kubai vízumot adni, mondván inkább csak árt a kubai forradalomnak mint használ. Ekkor már a CIA is figyeli. Aztán néhány nap múlva mégis kap vízumot, de visszatér Dallasba.

Novemberben pedig meghal Kennedy.

LHO mindent tagad, még Tippit rendőrtiszt lelövését is.

Nem sokkal utána Jack Ruby (egy dallasi nightclub tulaja) lelövi LHO-t miközben a rendőrségről a bíróságra viszik.

A majomvírusos dologra még visszatérek.

Reklámok

One response to “Híres New Orleans-iak: Lee Harvey Oswald

  1. Visszajelzés: A JFK összeesküvési elméleteket gazdagítva « From Budapest to New Orleans

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s