New Orleans-i művészeti vásár a parkban: hogy készül a CityKötő?

Ma délután egy spontán mini művészeti vásáron vettünk részt a Palmer Parkban, New Orleans-ban. A vásárt a helyi Arts Council of New Orleans, azaz Művészeti Tanács szervezte (így magyarul nem hanzgik annyira nyugatias szemléletűnek).

Az volt, hogy éppen hazafelé tartottunk. Ugyanis visszavittük a bérelt autót, amit a közelgő hurrikán miatt kölcsönöztünk ki (elmúlt a veszély, anyu, mami, Veru, és valahány név a naptárban, aggodalomra semmi ok, Mexikó, Jamaica, Kuba felfogta a hurrikánt. Na jó, októberig tart a hurrikán szezon, addig még beleérezhetünk, milyen is az evakuálás). Az autókölcsönző szolgáltatási csomagjába az is beletartozik, hogy hazavisz minket az autó leadása után – ez elég barátin hangzik (szembe az összvissz napi 100 dolláros árral, amit az itteni borsos biztosítás fejel meg). Be is vágódunk az ingyen fuvarba, egy férfiasan hónaljszagú amerikai lánnyal együtt, aki épp a saját finanszírozású afrikai körútjáról tért vissza (néhány afrikai országban wimaxos 20 wattos megoldással telekommunikációt telepítenek). A lány kiszáll, mi megyünk tovább. Néhány perc múlva meglátunk egy sor fehér sátort az út menti parkban, szól a jazz, és a kíváncsiságtól meg a piknikhangulattól hajtva inkább kiszállunk. Teknős újrahasznos�tott kupakokból és fémhulladékbólKét sor fehér sátor húzódik a gyalogút mellett, többségükben fotók, festmények, tükrök, gyertyatartók, hűtőmágnesek, stb. amiket a helyi művészek kreáltak. A legkedvesebb sátor viszont érdekes rozsdás halakkal, teknősökkel és csavaros szitakötőkkel van tele, meg bizarr fülbevalókkal, nyakláncokkal: Trish Ransom mindenféle egyszerűbb fémhulladékból gyártja a reciklálás ipari lényeit. Éveken át egy bútorosztályon dolgozott, aztán egyszercsak bejött neki a művészeti újrahasznosítás, nyolc év óta ebből él.

Citykötő újrahasznos�tott csavarból és deszkábólHogy készül a recycled Citykötő? Annyira egyszerű, hogy le is írom gyorsan hogyan kell készíteni (a bátrabbak a képre kattintva maguk is kitalálhatják).

Hozzávalók: Fogunk egy maradék deszkalapot, vagy húsvágó deszkát, egy használt csavart, 2 fekete gyöngyöt, egy kis szúnyogháló darabkát meg három szöget. Ha igényesek vagyunk, akkor festéket is, amivel befestjük a deszkadarabot megfelelő színűre.

Manőver

1, deszkalap és festék: a deszkalap lesz a szitakötő háttere, mindenféle színnel jól mutat. És persze lehet fára/ hungarocelre rögzített textil is, nem feltétlenül kell fa.

2, kivágjuk a szitakötő szárnyát (két pár jobban mutat)

3, a rozsdás csavart és a szárnyakat rögzítjük a falapra egy szöggel.

4, a két fekete gyöngyszemet a csavar fejéhez szögeljük: ez a Citykötő szeme.

5, szignózzuk a művet, kész.

Trish szerint szuperjó gyerek kézműves program, mert egyszerű, a gyerekek szeretnek festegetni, és a “kalapácskezelési készség alapjait” is el lehet vele sajátítani (na meg az újrahasznosítást). Darabját 15 dollárért árusította, de a sörösüveg kupakból készült fülbevalókat jobban vitték. Meg a halakat, amiknek a pikkelyei szintén rozsdás söröskupakokból készültek. És jól néz ki. Ha nem hiszitek, nézzetek körül Trish Ransom weboldalán a debrisart.com – on.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s